Recepti

Recepti

Juha z bučo in krompirjem

  • 40 dag rumene buce
  • 1 čebula
  • 2 žlici olja
  • 25 dag olupljenega krompirja
  • 2 dl kuhanega belega fižola
  • 3 stroke česna
  • košcek feferona
  • origano, kumina, sol
  • malo mlete rdeče paprike
  • peteršilj
  • 1 dl mleka ali pinjenca

Na olju dušimo čebulo, dodamo česen, krompir in začimbe. Zalijemo in skuhamo. Dodamo kuhano pretlačeno bučo, kuhan fižol in mleko. Če dodamo pinjenec, ga umešamo, ko smo jed dali na mizo.

Juha z bučo in koruzo

  • 50 dag rumene buče
  • 2 manjša pora
  • 1 paprika
  • 15 dag zamrznjene koruze
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 stroke česna
  • svež majaron
  • malo ostre paprike
  • lovorov list
  • sveže mlet poper
  • sol

Na olju dušimo por, dodamo na kockice narezano bučo in papriko, koruzo in začimbe. Kuhamo približno pol ure.

Rolada z bučo

Testo

  • 3 jajca
  • 10 dag sladkorja
  • 20 dag bučnega pireja
  • 15 dag moke
  • 1 žlička limoninega soka
  • pol pecilnega praška
  • cimet, muškatni oreh


Nadev

  • 15 dag marmelade
  • 10 dag mletih ali sesekljanih orehov


Sestavine za testo umešamo z električnim mešalnikom. Na koncu dodamo sok in bučo. Pečemo v namazanem in posutem pekaču 15x30 cm. Pečemo 15 min na 150°C. Malo ohladimo, potrosimo s kristalnim sladkorjem in damo na vlažen prt ter zavijemo in ohladimo. Namažemo rulado in ohladimo v hladilniku. Preden postrežemo, potrosimo s sladkorjem v prahu.

Palačinke z bučo

  • 15 dag polnovredne moke
  • 5 dag ostre moke
  • 2 jajci
  • 20 dag bučnega pireja
  • mleko po potrebi
  • pol pecilnega praška
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici olja
  • cimet ali kardamom (po želji)
  • malo soli

Naredimo testo za palačinke in umešamo dušeno ali pečeno pretlačeno bučo. Spečemo nekoliko manjše in debelejše palačinke. Postrežemo z malo medu ali sadnim pirejem.

PISANA POLETNA SOLATA

  • 20 dag fižola (skuhamo)
  • 10 dag kuhane koruze
  • 2 paradižnika
  • 1 čebula
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1/2 zelene paprike
  • 2 stroka česna
  • peteršilj ali drobnjak
  • limonin sok ali kis
  • 1 žlica bučnega olja
  • 1 žlica grobo sesekljanih bučnih semen
  • sol, poper

Zelenjavo narežemo na kockice, česen, peteršilj ali drobnjak sesekljamo. Kombiniramo vse sestavine in začinimo.

 

Namig:

  • bučno olje lahko zamenjamo z olivnim
  • za jed uporabimo preostanek že kuhanega fižola
  • za spremembo dodajmo solati skodelico kuhane ajdove kaše. Jed lahko ponudimo kot polnovredni obrok v poletnem času.

PEČEN PARADIŽNIK S ČESNOM

  • 4 zrele paradižnike
  • 8 strokov česna (neolupljen)
  • vejica svežega timijana
  • 3 žlice olivnega olja

Paradižnike prerežemo in damo v namazan pekač obrnjene s prerezano stranjo navzgor. Na vsak paradižnik damo svež timijan in pokapljamo z oljem. V pekač damo tudi neolupljen česen. Paradižnik rahlo solimo in popramo s sveže mletim poprom. Pečemo v pečici okrog 20 minut. Pečen česen olupimo, pretlačimo z vilicami in damo na paradižnik. Jed ponudimo toplo ali hladno.

PEČEN KROMPIR S TIMIJANOM IN ČESNOM

  • 80 dag majhnih krompirjev
  • 3 stroke strtega česna
  • žlička suhega timijana
  • Sol, sveže mlet poper
  • 2 žlici olivnega olja

Krompir olupimo in prerežemo na pol. Pomešamo olje, strt česen, poper, timijan, sol. Krompir damo v skledo, prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo. Damo v pekač in spečemo v pečici. Prvih 15 minut pečemo pokrito s folijo.

KOSTANJEVA RULADA Z BRUSNICAMI

  • 40 dag kuhanih očiščenih kostanjev
  • 15 dag mletih praženih lešnikov
  • 8 dag suhih borovnic
  • par žlic pomarančnega soka
  • 5 dag sladkorja v prahu
  • 5 dag čokolade z več kot 70% kakava

Kostanje pretlačimo, dodamo lešnike in sladkor ter dobro premešamo. Na koncu umešamo brusnice, ki smo jih namakali v soku. Oblikujemo rulado in jo potrosimo z grobo nastrgano čokolado. Pustimo v hladilniku najmanj 2 uri.

Namig: Rulado lahko postrežemo z brusnično marmelado. Za posebne priložnosti v maso za rulado dodamo 5 dag stopljene čokolade.

Vir: B. Belović - " Lahko jem v nosečnosti"

GOS Z AJDOVO KAŠO, GOBAMI IN JABOLKI

  • 1 gos
  • 15 dag ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 15 dag gob
  • 2 žlici olja
  • Poper
  • Timijan
  • Sol
  • 1 jajce
  • Peteršilj
  • 2,5 dl juhe
  • Jabolka

Gos solimo. V ponev damo žlico olja in dušimo čebulo. Dodamo oprano kašo, blago solimo in zalijemo z juho. Zavremo. Odstavimo in pustimo pokrito, da se ohladi. Na preostalem olju popražimo gobe. Pomešamo kašo in gobe, dodamo poper, timijan, sol, stepeno jajce in sesekljan peteršilj.

S pripravljeno maso nadenemo gos,  s kuhinjsko nitjo sešijemo odprtino, ter jo damo v pekač. Med pečenjem gos polivamo z juho. Ko je gos na pol pečena, dodamo v pekač 6 - 8 kislih jabolk in spečemo do konca.

Namig:  Jabolka in ajdovo kašo z gobami lahko pripravimo kot prilogo k pečeni gosi. V tem primeru jajce opustimo.

KOLAČ Z MEDOM

  • 8 dag rjavega sladkorja
  • 4 žlice medu
  • 2 jajci
  • 1/2 dcl olja
  • 22 dag moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • cimet, muškatni orešček, klinčki
  • 1,2 dcl močne črne kave
  • 8 dag rozin
  • 5 dag orehov ali lešnikov

Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo med. K temu dodamo olje in dobro premešamo. Moko pomešamo s pecilnim praškom, ter jo skupaj s kavo dodamo k zgornji zmesi. Dodamo še rozine in grobo sesekljane orehe. Na koncu previdno umešamo čvrst sneg iz beljakov. Pečemo v namaščenem in posutem pekaču. Ohlajen kolač lahko oblijemo s čokolado.

PUNČ KOCKE TETE JELKE

  • 3 jajca
  • 10 dag sladkorja
  • 15 dag polnovredne pirine moke
  • 10 dag mletih praženih lešnikov
  • po potrebi 1 - 2 žlici mleka
  • 1/2 pecilnega praška

Nadev:

  • 10 dag marelične marmelade

Preliv:

  • sok 4 pomaranč,
  • 1/2 dcl sadnega čaja

5 dag temne čokolade za okras

Umešamo jajca in sladkor. Dodamo mleko. Moko pomešamo s pecilnim praškom in mletimi lešniki in dodamo zmesi. Spečemo v namazanem in z drobtinami posutem pekaču. Ohlajeno biskvitno testo razrežemo. Spodnji del navlažimo s polovico soka in čaja, premažemo z marmelado, pokrijemo z biskvitom. Prelijemo s preostalo tekočino. Narežemo na primerno velike kocke in jih okrasimo z raztopljeno temno čokolado.

Nasvet:  Kolač lahko naredimo brez nadeva. Pečeno biskvitno maso navlažimo s sokom in prelijemo s čokoladno glazuro.

Iz zbirke receptov prim. mag. Branislave Belović

TORTICE (MUFFINI) S KONOPLJINO MOKO

  • 2 jajci
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vanili sladkor
  • 0,5 dl olja
  • 14 dag ostre moke
  • 7 dag konopljine moke
  • 2 žlici kakava
  • 1/2 pecilnega praška
  • 2 dcl mleka

Umešamo jajca, sladkor, vanili sladkor in olje. Dodamo mleko, moko pomešano s pecilnim praškom in kakavom in konopljino moko. Premešamo in damo v modelčke za mufine obložene s papirnatimi košaricami.

Namig: Dodamo lahko 5 dag rozin, suhih brusnic ali narezanih suhih marelic.

SOLATA Z MOTOVILCA, KROMPIRJA IN FIŽOLA

  • 25 dag očiščenega motovilca
  • 30 dag krompirja
  • 2 dcl kuhanega fižola
  • 2 žlici orehovega olja
  • Sok ene limone ali kis
  • Sol, poper

Kuhan krompir narežemo na kolobarje in ga pomešamo z motovilcem in fižolom. Blago solimo in popramo. Prelijemo z limoninim sokom ali kisom in oljem, premešamo. Postrežemo s polnovrednim kruhom.

Namig:   Zdrava in okusna spomladanska jed. Orehovo olje ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja.

SOČNA TORTA

  • 3 jajca in 2 beljaka
  • 10 dag rjavega sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 10 dag pirine moke
  • 20 dag mletih orehov
  • 20 dag fino nastrganega korenčka
  • 20 dag ananasa iz kompota
  • 1/2 pecilnega praška
  • cimet, klinčki
  • 1 žlica ruma
  • sok 1 limone
  • 8 dag marelične marmelade
  • 5 dag mletih orehov za posip

Umešamo rumenjake in sladkor, dodamo limonin sok, rum, začimbe, mlete orehe, moko s pecilnim praškom, fino nastrgan korenček in na majhne kocke narezan ananas. Na koncu previdno umešamo trd sneg.

Pečeno torto premažemo z raztopljeno marmelado in potrosimo z mletimi orehi.

Nasvet: Namesto ananasa lahko uporabimo drugo narezano sadje - jabolko, marelice, breskve... Namesto korenčka uporabimo enako količino nastrgane rumene buče.

FINA SOLATA S FIŽOLOM IN GOBAMI

  • 25 dag fižola
  • 15 dag vloženih gob
  • 4 vložene paprike
  • 1 srednje velika čebula
  • peteršilj
  • poper
  • sol
  • balzamični kis
  • sok pol limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • 5 dag bučnega semena

Fižol skuhamo in ohladimo. Papriko narežemo na manjše kockice. po potrebi narežemo tudi gobe. Pomešamo fižol, gobe in papriko. Dodamo narezano čebulo. Prelijemo s prelivom iz kisa, limoninega soka, olja, soli, popra in sesekljanega peteršilja. Premešamo in potresemo z bučnim semenom, ki smo ga rahlo popekli (brez maščobe). Postrežemo z domačim kruhom.

 

Ideja: Za spremembo lahko dodamo še kuhan krompir.

KUTINOVA MARMELADA

  • 2 kg zrelih kutin
  • 1 kg jabolk
  • 1 kg sladkorja
  • vrečka želirnega sredstva (pektin)
  • sok ene limone

Kutine dobro operemo, narežemo na manjše kose in skupaj z narezano, neolupljeno jabolko kuhamo. Kuhano maso zmešamo s paličnim mešalnikom, ter dodamo limonin sok in sladkor z želirnim sredstvom (upoštevamo navodilo na vrečki).

Čiste steklenice segrevamo 20 minut v pečici na 120 stopinj. Vročo marmelado damo v steklenice in zapremo.

TORTICA ZA ROJSTNI DAN


TORTA S SKUTO IN SADJEM

  • 3 jajca
  • 10 dag pirine moke
  • 10 dag mletih praženih lešnikov
  • po potrebi 1-2 žlici mleka
  • 1/2 pecilnega praška


Nadev:

  • 30 dag skute
  • 20 dag jogurta
  • 5 dag sladkorja
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • 3 liste želatine
  • 30 dag marelic iz kompota


Umešamo jajca in sladkor. Dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom in mlete lešnike. Spečemo v namazanem in z drobtinami posutem pekaču. Ohlajeno biskvitno testo razrežemo na dva dela. Dno modela za torto obložimo s papirjem za peko. V model damo polovico pečenega biskvita.


Namočimo želatino v hladni vodi. V električnem mešalniku zmešamo skuto, jogurt, sladkor in pomarančni sok. Segrejemo nekaj žlic vode in v njej stopimo nabreklo želatino in jo vmešamo v kremo. Dodamo dobro odcejene in narezane marelice, ter kremo porazdelimo po testu. Prekrijemo z drugo polovico biskvita, rahlo pritisnemo, prekrijemo s folijo in damo za nekaj ur v hladilnik. Torto damo na krožnik in potrosimo s sladkorjem v prahu.


Torto smo pripravili po receptu iz knjige " Egeszseges konyham apro titkai" avtorice prim.mag. Branislave Belović.

 



Kontaktiraj nas